Download de Torekes folder

Torekes?

De Torekes zijn een complementaire munt. Dat wil zeggen dat het een munt is die bestaat naast de euro. Zoals de euro hebben Torekes een bepaalde waarde. 1 Toreke is 10 eurocent waard.

De Torekes werden in 2010 ingevoerd in de wijk. Sindsdien hebben ze een belangrijke rol gespeeld in allerlei initiatieven in Rabot-Blaisantvest.

Door je in te zetten voor de wijk Rabot-Blaisantvest kan je Torekes verdienen. Op verschillende plekken in de wijk kan je met je Torekes aankopen doen.

 

Download onze folder in PDF formaat.

 


 

Waarom Torekes?

Complementaire munten hebben vaak een eigen doel. Bij de Torekes is dat ook het geval. Onze munt heeft twee belangrijke doelstellingen. Enerzijds willen we de wijk Rabot-Blaisantvest aangenamer maken om in te leven. Anderzijds willen we de mensen die zich daar voor inzetten waarderen.

We vinden het belangrijk om de mensen te erkennen die in hun vrije tijd van onze buurt een beter plek maken. De Torekes maken die inzet zichtbaar. Dat vinden we belangrijk.

Doordat mensen gaan samenwerken stimuleren Torekes ook ontmoeting en sociale cohesie en dat doet de wijk goed.

 


 

Hoe werkt het?

Verschillende initiatieven in de buurt waarderen vrijwillige inzet met Torekes. Het verschil tussen Torekes en de euro is dat iedereen op dezelfde manier wordt gewaardeerd. Of je nu een uur zwerfvuil gaat opruimen of een uur gaat voorlezen in een school, krijg je er telkens 25 Torekes voor. Het belangrijke is dat het allemaal activiteiten zijn die de wijk aangenamer maken.

De Torekes die je verdient kan je nadien verzilveren bij de partners van het project. Bij verschillende handelaren en organisaties in de wijk kan je betalen met Torekes. 


 

Vertalingen

Het info-filmpje Torekes werd vertaald uit het Nederlands in verschillende talen:

De vertalingen van “Tekst voice-over film Torekes“ bevatten identiek dezelfde informatie als het Nederlandse filmpje. Deze vertaling mag enkel verspreid worden met de originele brontekst “Tekst voice over film Torekes."

 


 

Toekomstdromen

Heb jij ideeën of suggesties
voor de Torekes?

Klik hier en stuur ons jouw idee!
X

Wat is jouw idee of suggestie?

Velden met een * zijn verplichte velden!


Bedankt voor jouw idee of suggestie!

Indien nodig nemen we zo snel mogelijk contact met jou op.

Het Torekes team.

Wie maakt het mogelijk?

SAAMO is verantwoordelijk voor het beheren van dit project. De financiële middelen die het project mogelijk maken, komen van Stad Gent.

Naast SAAMO zijn er vele ander partners die hun vrijwilligers waarderen met Torekes. Die partners zijn onder andere scholen in de buurt, bewonersgroepen, organisaties die een werking hebben in de wijk, ...

Ook de handelaren zijn een onmisbaar onderdeel van het project. Dankzij hen kunnen mensen hun Torekes verzilveren.

De belangrijkste groep zijn echter de mensen die zich inzetten voor de buurt. Het is het werk dat zij leveren voor de buurt en hun buren waar alles om draait.