Veelgestelde vragen

Print-vriendelijke versie

Voornaam, Naam en geboortedatum zijn verplicht. verder verzamelen wij ook adres, telefoonnummer, gsm en mail adres van wie dit wil  

Print-vriendelijke versie

Met Torekes kan je voordelige, zelfs unieke kados verkrijgen aan het Torekes loket. Voor de kados kijk in de catalogus of op de site. In de deelnemende winkels zijn 10 Torekes 1 euro waard.

Print-vriendelijke versie

Het Toreke is een complementaire munt waarbij de wijze om ze te verkrijgen of te besteden afgelijnd is vanuit specifieke doelstellingen. Iets wat niet mogelijk zou zijn met euro’s. Zo zijn de Torekes enkel bruikbaar in de wijk, waardoor ze de lokale handelaars een duw in de rug geven. Een eigen munt bevordert ook het imago en de uitstraling van het Rabot-Blaisantvest.

Print-vriendelijke versie

Torekes zijn geen wettelijk betaalmiddel maar een complementaire munt. Ze lijken niet op euro’s, hebben een afgelijnd gebruik en dienen een afgelijnde groep; namelijk de mensen die zich voor specifieke acties inzetten voor de wijk Rabot-Blaisantvest. Torekes hebben dan ook meer gemeen met de punten op bijvoorbeeld een Delhaize spaarkaart dan met de euro. Als de gebruikers en de handelaars alle voorschriften volgen die ook los van de Torekes gelden, is het gebruik niet allen toegestaan maar zelfs nuttig.

Print-vriendelijke versie

Torekes behouden hun waarde tot 3 weken na het stopzetten van de munt 

Print-vriendelijke versie

Torekes verkrijg je enerzijds aan het Torekes loket, Wondelgemstraat 73a. Meer bepaald nadat je acties hebt ondernomen bij je thuis in de wijk Rabot-Blaisantvest zoals het aanbrengen van een geveltuintje of het overschakelen op groene stroom. De volledige lijst acties staat in de Torekes catalogus en op deze site.

Torekes verkrijg je anderzijds als een waardering voor vrijwilligerswerk op het publieke domein, georganiseerd door buurtorganisaties. Voorbeelden: net houden van pleinen, beheer van de buurtbarbecue of petanque baan en onderhoud van de infrastructuur omheen volkstuinen. Voor de volledige lijst en de contactgegevens van de organisaties kijk in de catalogus of elders op deze site.

Print-vriendelijke versie

Torekes worden in omloop gebracht om engagement te waarderen dat de wijk Rabot-Blaisantvest netter, groener, veiliger en prettiger maakt. Tegelijk ondersteunen Torekes de lokale, duurzame consumptie. Meer concreet mobiliseren Torekes buurtbewoners voor mooie straten, propere pleinen en parken, sport en beweging en milieubescherming. Torekes versterken het gebruik van volkstuinen, de wijkgebonden gezonde en duurzame consumptie, cultuur en sportbeleving, de aankoop van tweedehandsgoederen en fair trade producten of het gebruik van openbaar vervoer.

Print-vriendelijke versie

Torekes zijn een lokale munt bruikbaar in de wijk Rabot-Blaisantvest in Gent. Er bestaan biljetten van 1 en 10 Torekes, beiden ontworpen door kunstenaar Saar de Buysere. De Torekes die nu in omloop zijn, behouden hun waarde een jaar lang tot 30 september 2011. 10 Torekes zijn bij de deelnemende handelaars in het Rabot-Blaisantvest 1 euro waard aan de kassa.

Print-vriendelijke versie

De biljetten van 1 en 10 Torekes zijn echt iets waard. Je kan ermee in de wijk Rabot-Blaisantvest brood, groenten en fruit, maar ook spaarlampen kopen. Al die producten vind je bij deelnemende handelaars. Maar Torekes zijn ook bruikbaar voor de huur van volkstuinen, cultuur en sportbeleving, de aankoop van tweedehandsgoederen en fair-trade producten of het de aankoop van tickets van De Lijn. De volledige lijst staat in de catalogus en op deze site.

Print-vriendelijke versie

Muntuit/Netwerk Vlaanderen brengt Torekes in omloop in de wijk Rabot-Blaisantvest, in samenwerking met Stad Gent en organisaties actief in de buurt. Ze waarderen buurt- en milieuzorg. Alle handelingen en activiteiten die gewaardeerd worden met Torekes staan in de Torekes catalogus en online op www.torekes.be. Torekes zijn deel van een proef- en demonstratieproject voor complementaire munten van Netwerk Vlaanderen vzw. Het project gebeurt in opdracht van de Vlaamse minister van Sociale Economie Freya Van Den Bossche. Het project wordt mee mogelijk gemaakt door het engagement van verschillende buurtorganisaties, handelaars en sponsors.